Ензими

Най-популярният клас ензими са Храносмилателните ензими . Те се намират в храносмилателния тракт и имат за цел обработка на компоненти на храната, така че да могат да бъдат възприети от организма. Храносмилателните ензими включват панкреасни ензими, ензими с растителен произход, както и ензими, получени от гъбички.

При хората, храносмилането започва в устната кухина, където храната се дъвче със зъбите. Процесът стимулира слюнчестите жлези в устата , отделя се амилаза, която е в помощ при разграждането на въглехидратите. Ензимите, които се секретират от стомаха се нарича стомашни ензими. Пепсин е основният стомашен ензим. Когато добавяте растителни храносмилателни ензими, те започват своята работа още в стомаха. Най-много ензими се отделят от панкреаса, когато храната попадне в тънките черва. Панкреаса отделя протеази /за смилане на протеините/, липази /за смилане на мазнините/ и амилази/за смилане на въглехидратите/. В тънките черва се извършва и адсорбцията на полезните вещества от храната.

Друг клас ензими се наричат Метаболитни ензими. Тяхната роля е да катализират химическите реакции в цялото тяло, включително и приемането на кислород. Повечето от нашите клетки (с изключение на еритроцитите) биха страдали от недостиг на кислород даже и при негов излишък без действието на ензимита цитохром оксидаза. Ензимите също играят роля при контракцията на мускулите и отпускането им. Факт е, че без съществуването на тези два класа ензими животът нямаше да съществува.

Някои метаболитни ензими участват в преобразуването на хомоцистеин до метионин. Този процес се подпомагат от вит. В12 и фолиевата киселина и е важен фактор в борбата с атеросклерозата.

Интересен е и ензима Супероксид дисмутаза /Superoxide Dismutase SOD/. Той е важен антиоксидант в защитата на почти всички клетки, изложени на окисляване.

Ензимите се използват в медицината при панкреатична недостатъчност, спортни травми, възпалителни заболявания, за по-добро усвояване на храната и други. За да работят добре, ензимите се нуждаят от активатори и кофактори, това са витамините и митералите.

Имаме ли дефицит на ензими

В организма на човек се произвеждат над 2000 ензими. С годините хората произвеждат все по-малко ензими. Максимума на производството на ензими е около 25 годишна възраст. Това е едно от обясненията за енергичността на младите. д-р Едуард Хауъл, пионер в ензимните изследвания, нарича ензимите „искрици живот”. Според неговите изследвания в кръвообращението на новороденото присъстват над 100 пъти повече ензими, отколкото в кръвообращението на възрастния човек. Някой хора се раждат с по-ниска ензимна активност.

Ензимите са свързани с всички болести чрез имунната система. Голяма част от клетките ни за имунна защита са разположени в стените на тънките и дебелите черва. Лигавицата на дебелото черво e първата и най-важна защитна линия срещу токсините. Ако храната не се разгради напълно, това се отразява чрез стомашно-чревния тракт на защитните сили на организма. По време на остри и хронични заболявания ензимите се изразходват много по-бързо от нормалното. Някой витамини подпоматаг работата на ензимите, някой тежки метали затрудняват секрецията им.

Производството на ензими от организма не може да бъде възстановено. Това в крайна сметка води до изтощение, преждевременно остаряване и слаба енергия.

Дали ензимите могат да отложат старостта...

Източници:
-http://www.vitamins-supplements.org/digestive-enzymes/
-http://www.nutritionfocus.org/
- Списание "Невросонология и мозъчна хемодинамика", бр.02, 2007 год., "Хомоцистеин и риск от мозъчносъдова болест" -http://www.neurosonology-bg.com/bg/izdania/spisanie.html
 
 Важно: Този сайт е разработен преди всичко като образователен ресурс. Стремим се да представяме научно-информационни данни в областта на храненето и здравето. Сайтът не е предназначен да осигури медицинска помощ по лични въпроси за здравето или за насочване на лечение. Консултирайте се със здравен специалист по въпроси, относно вашето здраве.

Ползването на сайта предполага, че сте прочели и приели Общите условия на сайта

© Copyright 2022, www.calories.bg, All rights reserved, Сайт на Ениак ООД