Европейската комисия по безопасност на храните EFSA даде положително становище за връзката между добавката от растението глюкоманан /konjac mannan (glucomannan)/ и намаляване на теглото.

Цитат от изявлението:

"При оценка на предоставените данни и изследвания, Панелът взе предвид, че повечето от проучвания са с подходящ размер и продължителност и показват статистически значим ефект на глюкоманан при загуба на телесно тегло в контекста на хипокалорична диета.

Въз основа на представените данни, Панелът заключава, че причинно-следствена връзка е установена между консумацията на глюкоманан и редукция на телесното тегло в контекста на нискокалоричен хранителен режим.

Панелът счита, че с цел получаване на претендирания ефект, най-малко 3 грама на глюкоманан трябва да се консумира дневно в три дози от поне 1 г всяка, заедно с 1-2 чаши вода преди ядене, в контекста на нискокалоричен хранителен режим. Целевото население е с наднормено тегло възрастни."


Пълният текст на съобщението е тук

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1798.pdf

Още малко за глюкоманан

Глюкомананът е сложен въглехидрат от групата на фибрите. Придава трайно чувство за ситост приет дори в минимални количества. Много подходяща добавка към ястия с нисък засищащ ефект в течение на диети за редукция на теглото.
 
 Важно: Този сайт е разработен преди всичко като образователен ресурс. Стремим се да представяме научно-информационни данни в областта на храненето и здравето. Сайтът не е предназначен да осигури медицинска помощ по лични въпроси за здравето или за насочване на лечение. Консултирайте се със здравен специалист по въпроси, относно вашето здраве.

Ползването на сайта предполага, че сте прочели и приели Общите условия на сайта

© Copyright 2024, www.calories.bg, All rights reserved, Сайт на Ениак ООД