Помагат ли пробиотиците?

Положителни данни

Има различни изследвания, които показват, че тези живи микроорганизми предоставят естествен и лесен начин за предотвратяване на нарушения в храносмилането и настинките при децата.

През 2010 година проучване, проведено от италиански учени показва, че пробиотични добавки, съдържащи Lactobacillus reuteri може да помогне за лечение на хроничен запек при бебета. Изследователите, водени от д-р Paola Coccorullo разделят 44 деца, които страдат от хроничен запек в две групи. Първата група били хранени с неактивно плацебо, а бебета във втората група са приемали една доза от Lactobacillus reuteri смесено с капки рибено масло.
След осем седмици, кърмачета, които взимали пробиотици регистрират значително подобрение на проблемите със запека. В резултат, честотата на изхождането се е увеличил от по-малко от три до почти пет на седмица. "Поради своята безопасност, пробиотиците може да са атрактивна възможност за лечение на функционалния запек", заключава изследването.

Запекът не е единствената болест, която може да бъде облекчена от пробиотици. Друго италианско проучване показва, че Lactobacillus rhamnosus може да облекчи коремните болки при децата ". Д-р Ruggiero Francavilla и неговият екип проучева 141 деца, на които са били давани Lactobacillus rhamnosus или плацебо. По време на периода на лечение, учените забелязали, че средно честотата на стомашно-чревни оплаквания се понижила от 4 пъти до 1 на седмица. Освен това, децата имали значително по-ниско ниво на болка.

Ако това не е достатъчно, едно проучване, проведено в Китай говори, че пробиотици може да предотвратяват настинки при децата. Изследователите открили, че децата, които пият смес от Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium animalis два пъти на ден изискват по-малко антибиотици за лечение на настинки и грип и се възстановяват по-бързо от заболяване. Намаляването на симптомите е впечатляващо – децата, вземали пробиотици имали по-малко кашлица (62%) и течащ нос (59%). Децата, които са приемели пробиотици са пропуснали по-малко училищни занимания в сравнение с тези, които не са.

В потвърждение на горните резултати, през 2011 година беше проведено изследване на американски екип, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Изследването показва, че пребиотика Galactooligosaccharide може да намали неразположенията по време на изпитни или други стресови периоди при студентите. Изследвани са 419 човека като са им давани различни количества пребиотици. Приемалите по 5 мг пребиотици на ден имали с 40% по-малко настинки или други грипоподобни симптоми. Точното име на изследването е “Galactooligosaccharide supplementation reduces stress-induced gastrointestinal dysfunction and days of cold or flu: a randomized, double-blind, controlled trial in healthy university students”
Само ползи ли има от пробиотиците?

Ограничен брой са добре проучените пробиотици, които имат ползи за здравето и почти е изключено да имат странични ефекти. По света има много видове пробиотици, които не са изучени и приемането им може да влоши здравето. Има много регионални пробиотични храни, които не се отразяват добре на хора от други региони. Да си представим, че европеец похапне ферментирала храна от Изтока - често резултатите са разстройство, подуване на корема и болки. Пробиотичните бактерии, които се понасят добре от местните хора, могат да предизвикат сериозни стомашни болки при хора, несвикнали с тях.

Други сериозни странични реакции са възможността за развиване на сепсис. В медицинската литература има описани няколко случая на развитие на инфекцията при малки деца. Тя се развива при деца с сериозни нарушения в имунната система. Тези случаи показват, че е нужно сериозно обмисляне и преценка преди приемане на пробиотиците.

Част от добре проучените пробиотици са:
  • Bifidobacterium bifidum
  • Lactobacillus acidophilus
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium lactis
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus reuteri
  • Lactobacillus Bulgaricus

Обикновено големите фирми, когато пускат пробиотик на опредлен пазар подбират добре проучени щамове, подходящи за съответното население. Важна е и дозировката, като за профилактика е нужно по-малко количество, а за лечение по-големи дози.

Много фирми продължават изследванията си за ползите от пробиотиците, като финансират изследвания за собствените си търговски марки. Да се надяваме, че скоро и Европейсктата комисия за безопасност на храните ще потвърди положителното им въздействие върху човешкото здраве.

Източници:

Три изследвания за пробиотиците и децата

Три неща, които да вземето под внимание при избор на пробиотик

Пробиотици за деца

Изследване за пребиотик Galactooligosaccharide

Лактобацилен сепсис се свързва с приема на пробиотиците

Рискове при клинично използване на пробиотиците 
 Важно: Този сайт е разработен преди всичко като образователен ресурс. Стремим се да представяме научно-информационни данни в областта на храненето и здравето. Сайтът не е предназначен да осигури медицинска помощ по лични въпроси за здравето или за насочване на лечение. Консултирайте се със здравен специалист по въпроси, относно вашето здраве.

Ползването на сайта предполага, че сте прочели и приели Общите условия на сайта

© Copyright 2023, www.calories.bg, All rights reserved, Сайт на Ениак ООД