Отвара от ленено семе
Лененото става популярно като източник на омега 3 мастни киселини. Малко позабравена е отварата от ленено семе. Тя е с най-известно приложение в нашата народна медицина и има много добро действие за регулиране на храносмилателната система. Ще цитирам информацията от 2 книги, намиращи се на нашият пазар.

„Билките във всеки дом”, издателство Медицина и физкултура, 1986 г.

Химически състав на лененото семе:
Лененото семе съдържа 5-12% слузно вещество, на което се дължи омекчаващото, противовъзпалителното и леко слабителното действие. Извличането на слузното вещество от епидермалните клетки се осъществява чрез накисване в студена вода (без нагряване!) Съдържа се тлъсто масло (30-45%), в състава на което влизат предимно глицериди на ненаситените висши мастни киселини - линоленова, линолова и олеинова. Лененото масло е ценен източник за получаване на препарати, съдържащи витамин F (условно така е наречена групата поли-ненаситени мастни киселини), който е изходно вещество за биосинтеза на простагландините в човека.

Приложение на лененото семе:
Глюкозидът линамарин активира секрецията и двигателната функция на храносмилателната система и предизвиква мек слабителен ефект без болки и колики. Действието му е особено благоприятно при спастичен запек. Слузните съставки определят противовъзпалителното действие на лененото семе както вътрешно (при възпаление на стомаха, червата, бронхите, пикочните пътища и др.), така и външно (при изгаряния, циреи и др.)
Леленото семе е полезно при болни с нарушена обмяна на мазнините. Може да се прилага в диетата на болни с теросклероза и при затлъстяване. Съдържащото се в семената ленено масло пречи на всмукването на животинския холестерол.

Начин на употреба:
Вътрешно се приема извлек, получен от 1 супена лъжица семена, залети с 400 куб. см. студена вода. След като кисне 2 часа се изпива по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Бележка от сътавителя на статията: Винена чаша не е с изяснен грамаж, може би по около 100 грама на прием.

И в книгата „Лечение и забавяне на стареенето” на проф. Христо Мермерски има „Рецепта за изхвърляне на токсините” с отвара от ленено семе.

Ето рецептата:
За изхвърляне на токсините от организма най-полезно е лененото семе. То изкарва от организма на човека дори радионуклеидите и химическите субстанции.
Вземете супена лъжица ленено семе и го залейте с половин литър гореща вода, после го варете на водна баня 15 мин. След това прецедете и долейте още вода.

Бележка от съставителя на статята: Не е посочено още колко вода се долива и по колко се пие на ден. Ще направим опит за връзка с издателството и допълнително уточнение.

 
 Важно: Този сайт е разработен преди всичко като образователен ресурс. Стремим се да представяме научно-информационни данни в областта на храненето и здравето. Сайтът не е предназначен да осигури медицинска помощ по лични въпроси за здравето или за насочване на лечение. Консултирайте се със здравен специалист по въпроси, относно вашето здраве.

Ползването на сайта предполага, че сте прочели и приели Общите условия на сайта

© Copyright 2023, www.calories.bg, All rights reserved, Сайт на Ениак ООД